Tecknade Figurer

Eller nja, kanske inte direkt tecknande figurer, men iaf tecknande människor och många också. Tror faktiskt att ca hälften av alla som går på skolan är döva eller hörselskadade, det är lite spännandem för ibland glömmer jag bort att det är så många, enda tills jag ser mig själv hamna i en situation (typ vi frukostbordet) och alla omkring mig är just döva eller hörselskadade. Det är då man inser hur himla bra det skulle vara om man faktiskt var bättre på teckenspråk och inte behöver vända sig till Johanna, Josephine eller Heidi och be dem översätta vad som sägs eller vad jag vill svara. Men sägas skall att de flesta döva (speciellt de som är lite äldre, typ över 25) ä'r jätteduktiga på att teckna sakta och att göra sig så tydliga som möjligt. Och när jag inte förstår och ser ut som den fågelholk jag så ofta är i dess kretsar, då ser de lite bekymrade ut och tecknar väldigt sakta bokstäverna i det ord som de vill säga, så att jag iaf har en chans att förstå. Men oftast slutar det iaf med att jag ropar på någon av de tre som är nämnda däruppe och ber om hjälp.

Idag har jag haft en lagom kul dag, det har i och för sig varit trevlig men fruktansvärd ändå, det har bara regnat och regnat och regnat (*gör tecknet för regn* för jag kan det nu :P) Vi gick ner till Leksand (ca4-5km) för att spela brännboll, spelade brännboll och åt mat i spöregn, som tur va slapp vi gå tillbaka eftersom vår lärare Q (han heter egentligen Gunnar, men av någon anledning är hans persontecken Q, så han kallas för Qunnar eller Q även av de hörande) till slut bestämde att det var dags att bryta. När jag kom tillbaka till skolan var jag himla kall och blöt eftersom min regnjacka tydligen inte var tät, så jag tog en varm bastu med några andra tjejer bl.a. Josephine och Johanna, och sedan en lång varm dusch, innan middagen och kvällen aktiviteter. Dessa bestod av att spela lite spel, bl.a Uno, Cluedo, Maffialeken och Monopol. Jag spelade dock bara Uno, det bara blev så att jag fastnade där. Det var väldigt trevligt och genom Uno är jag nu väldigt säker på hur man tecknar färgerna röd,gul,grön och blå (alla dessa är ju med i Uno :P) Och det är ju bra :D Andra färger jag kan teckna är lila, vit och svart. Så se där, snart kan jag nästan teckna hela färgskalan och jag har bara bott här sen i söndags :) Jag gör framsteg!!

Imorgon har jag ingen aning om vad vi ska göra men förmodligen blir det något spännande som innehåller ännu mer teckenspråk! Men nu är jag så trött i huvudet efter dagens strapatser och tecknande att jag verkligen måste sova.

På återseender!! 

Nu har det börjat :)

Ja nu är det igång, både mitt tecknande och skolan, det känns jättekul och så himla härligt. ÅÅÅ!! jag vill bara lära mig allt nu, det är så frustrerande att gå på en skola där alla elever utom de som pluggar samma linje som mig är döva eller hörselskadade. Jag har aldrig varit i en sån här situation där jag är så hadikappad språkmässigt förrut, jag har ju alltid varit den som vågat prata engelska när andra är tveksamma till sin förmåga, ja jag vågade ju till och med kasta mig in i tyskan när jag flyttade dit. Och det här, ja det är nästan samma sak. Jag har verkligen blivit totalt inkastad i teckenspråket och de dövas värld. När jag kom hit i söndags kunde jag i princip bara några få (kanske max 10 tecken, som inte var särskilt användsbara i vardagslivet, typ taxi, katt och hund :P) tecken, ja de enda bokstäverna jag kunde var att stava mitt namn. Men nu kan jag redan mycket mer och det är bara tisdag. Jag kan faktiskt säga hela meningen "Jag heter Clara (och stava namnet)"!! Jag är stolt. Dock har jag inte fått något persontecken än.

Ett persontecken är ett tecken som används ungefär som ett namn, man tecknar tecknet istället för att bokstavera hela namnet varje gång. Och vad du får för persontecken beror på hur du är som person. Josephine i min klass har t.ex. tecknet för ögonfrans som persontecken eftersom att hon har så långa ögonfransar. Inte för att hennes ögonfransar har så mycket med hennes personlighet att göra men det är ju något som är speciellt för henne iaf! Jag är jättenyfiken på vad jag kommer att få för ett persontecken, vår svenskalärare sa att de ibland har "dop" inne i Aulan för de som får sitt persontecken. Ja just det, en annan grej, dessa persontecken är ungefär som namn, eller ja, de är som namn och ska inte bytas, det är som att byta namn!!

När det gäller rummet så är det top notch!! Verkligen, mycket bättre än i skinnsberg och jag har fått det ganska fint faktiskt :) Och egen toa och dusch är superhärligt, det är ju som en egen liten lägenhet, större än flera av vännernas studenrum hemma i Uppsala. Men hörrni nu ska jag nog ta och knyta mig i min stora dubbelsäng (2 90sängar ihopskjutna, men ändå :P) Det är ännu en dag imorrn.

Ha det underbart. PÅ återseende!

Imorrn är det dags!

Då händer det verkligen imorrn då, imorrn flyttar jag verkligen. Shit. Jag vet att hela packningen står i hallen och att allt är i princip färdigt, men det var på håret, jag trodde aldrig att det skulle bli klart, ja nu är det ju nästan bara datorn kvar att packa, den nya datorn alltså :)  Den är supernice förövrigt, det går fort och jag gillar den,även fast den inte alls är som den andra. Men man mår bra av förnyelse, och är inte det lite därför som jag åker till Leksand för att plugga, förnyelse, jag tror att varje gång man börjar om på nytt sådär helt från början som jag gör imorrn så finner man en ny bit av sig själv. Och jag kan inte ens beskriva hur mycket jag ser fram emot att finna den där nya biten i höst och vår, ja det blir nog många bitar de nästkommande 4 åren, men det ska bli spännande. :)

Nu ska jag försöka gå och lägga mig så att jag får lite sömn iaf inför morgondagen, jag ska faktiskt köra upp själv med bilen, även fast mamma följer med så tror jag inte att hon vill köra, hon vill nog bara åka med :P Så nu är det sovdags som sagt, men jag återkommer med nyheter om rum och dylikt imorrn när jag har mer kött på benen om ni förstår vad jag menar ;)

På återseende, och sov gott!

KAOS!!

Stress, jäkt, kaos. Allt är upp och ner i min packning, jag vet inte alls hur jag ska kunna sammanställa allt, plus att jag ska städa  bilen idag också. Shit, det kommer bli en tung dag med mycket att göra. Jag vet inte ens vad jag ska ta tag i först. Packningen eller bilen? Det hade ju varit skönt att ha bilen färdig städad så att jag kan kasta in packningen där, men å andra sidan tokregnar det ute...

Nej vet ni vad jag tror jag måste ta tag i packningen nu, för jag vill inte bli blöt, nej usch, inte tvätta bilen i det här vädret, den är ju nästan ren nu... utanpå iaf, jag måste dock dammsuga inuti också. Men nej, nu blir det packning.

På återseende!

Måla eller inte måla, bjudningsskålar och andra problem.

Ska jag måla de små teakborden svarta och ha dem som soffbord eller ska jag nöja mig med glasbordet vi har i källaren, eller ska jag till och med ta mig tid att åka till Ikea och köpa ett litet bord? :S Det är frågan. Jag skulle gärna åka till Ikea om det inte vorde för att jag är så fruktansvärt pank, och jag skulle gärna måla om teakborden, för det är både mysigt, roligt och man känner sig lite duktig efteråt :P Men tyvärr har jag sjukt lite tid innan jag åker och borden måste ju torka innan jag kan transportera dem liksom. Eller ska jag kanske måla dem nästa gång jag är hemma och vänta med att ha ett soffbord ett tag? Eller ska jag ta galsbordet i källaren som mamma nästan försöker tvinga på mig? Inget ont mot mamma och så, men det är ett fruktansvärt tungt och stort bord som jag egentligen bara tror att hon vill bli av med. haha, så då passar det ju att jag flyttar hemifrån.

Apropå mamma så har hon försökt smyga enr saker i min packning som hon tycker att jag ska ha med mig (ja, eller än så länge är det bara en sak men jag lovar att det blir fler :p, jag känner min mor) imorse berättade hon att hon lagt en liten skål i min packning som hon tyckte att jag skulle ha med mig, och ni anar inte vad det var för en skål, nej det här var inte vilken skål som helst, den här var vit med lila kungsängsliljor på och den var knappt en kaffekopp stor! Min kära mor förklarade att jag skulle ha den som bjudningsskål på det ovannämnda soffbordet...och i skålen skulle det såklart ligga sötsaker av alla dess slag. Jag förklarade lite lätt att det inte var någon bra idé att ha sötsaker i en öppen skål på mitt rum eftersom jag då inte skulle kunna klara av att inte äta det. Men då svarade hon att jag likagärna kunde lägga nötter eller russin, eller torkade persikor i skålen. Min mamma har minsann svar på allt hon. Men jag lyckades iaf till slut övertala henne om att det inte kändes som någon idé att ta med den, men att om jag nu skulle sakna en bjudningsslåk att ha torkade persikor eller andra sötsaker i så skulle jag säga till direkt!

Nu börjar iaf flytten närma sig på riktigt det känns verkligen, både i stressväg och i kaosväg packningsmässigt. Jag måste verkligen packa kläder idag, annars vet jag inte när annars jag ska göra det, och jag vet inte heller vilka kläder jag egentligen ska packa. För jag måste lämna lite kläder här har jag insett, annars får jag ju ha världens packning med mig varenda gång jag ska åka hem...Så det blir bara till att sortera, vilka kläder passar egentligen bäst om man ska teckna? Inga alldeles för långa armar kanske, som är i vägen. Nej den här frågan tåls att analysera lite närmre när jag väl kastar mig in i allt.

Nej vet ni vad, nu måste jag ta mig härifrån etern så fort jag kan, för om typ 2 timmar ska jag träffa Katta i stan och gratta henne på födelsedagen (som för övrigt var för typ en månad sen, men vi har inte setts sen i juni typ) och innan dess ska jag som sagt hinna packa i princip alla kläder och äta lunch. Ni förstår att mitt schema är pressat. Vem tror att jag hinner?

Till och med jag är tveksam, och i och med det så tror jag minsann att det blir det tunga glasbordet i källarn för jag kommer aldrig hinna måla de där små teakborden...

På återseende!!

Ingen bank ändå

Nähä, det blev tydligen ingen bank idag, nån från banken ringde å sa att min banktjej var sjuk, så det fick bli en annan gång. Jaha, en annan gång, ja det lär ju dröja länge med tanke på att jag flyttar snart...jaja, vad är väl en bal på slottet.

Nu måste jag istället försöka bestämma mig ifall jag ska sova i stan eller om jag ska åka hem, sova i stan är ju bekvämt, men då kommer jag å Mills va uppe så fruktansvärt sent, och imorrn ska jag ju till kusinvitamin, och då vill jag va pigg :) Fast det blir nog sova i stan ändå, orka gå till tåget och åka hem mitt i natten.

Hoho så länge, på återseende!

Nästan färdigpackad!

Oj oj vad jag har packat de senaste dagarna, det har hänt grejer ska jag säga. Nästan allt som ska med (eller det som jag har koll på som ska med iaf) är nere i väskor och påsar och kartonger. Det enda som saknas i packningen är väl egentligen kläder, känns som ganska dödsdömt att packa det nu med tanke på att typ alla kläder jag har ska med. Känns inte så kul att gå i bara underkläder de sista dagarna (även om det säkert skulle uppskattas av andra :P). Jag har till och med packat nästan alla mina skor och jackorna är också nedpackade så vi får hoppas att det är bra väder de här sista dagarna så jag slipper packa upp dem igen.

Igår var jag på avskedsfest för en kompis som ska flytta till Gotland och plugga där, det var väldigt trevligt, även om jag ibland känner mig en aning gammal tillsammans med alla de 90orna. Inte för att de är barnsliga eller så, utan mest för att jag kommer på att det va 2 år sedan jag tog studenten medan de tog alldeles nyss. Fast igår var faktiskt första gången på typ en månad som jag insåg att det faktiskt kommer vara lite tråkigt att flytta härifrån, för jag är inte säker på om jag någonsin kommer vara med på någon liknande fest igen med de människorna. :(
Men jag pratade iaf med mamman till han som hade festen och fick reda på att hon varit teckenspråkstolk en gång i tiden, jag blev glatt överraskad! Hon berättade att hon verkligen tyckt om yrket men att hon till slut tröttnade på att inte vara "någon" utan bara ett tekniskt hjälpmedel, vilket är något som jag aldrig har tänkt på, att en tolk kan bli sedd som bara ett tekniskt hjälpmedel. Hon berättade också att hon fått förslitningsskador i händer och handleder av jobbet, vilket också var ny fakta för mig och faktiskt oroade mig lite eftersom jag har reumatism i släkten.

Idag ska jag till banken och lägga om besparingar och sånt och sen ska jag till Uppsala och träffa lite favoriter och spela TP med dem. De ska få revanch, sist vann jag stort (nja, men jag vann iaf, utan tvekan!) och nu har de tydligen gaddat ihop sig mot mig, så vi får se hur det går.

Hej, svej leverpastej och på återseende!!

Mindre än 10 dagar till flytt!

Ännu en dag har gått och jag har blivit tre par skor rikare :) Tjohoo!! Ibland tokälskar jag bara den där skoaffären med ta tre och få ett par gratis (ni vet vilken jag menar) Och så har jag hunnit träffa Mills och kolla på en ny dator också, tänk vad jag har hunnit med. Dock ingen packning gjord... men ska försöka göra lite imorrn om jag har tid, ska nämligen (förmodligen) köpa den där datorn jag kolla på idag, och så ska jag träffa Johan :) Det ska bli skoj, har nog inte sett honom på fyra veckor eller mer.

Annars är det mycket som ska packas, men nu kan jag ju äntligen börja packa in i bilen iaf. Ska bli skönt, så slipper väskor och sånt ligga i hallen i en veckas tid. Jag ringde förresten skolan idag och kollade vilket rum jag hade fått och om man hade tillgång till skolans trådlösa internet, och det hade man (för en avgift förstås) och sen så fick jag reda på att de gardinerna jag ville ha skulle funka utmärkt :) Det va ju bra.

Nu borde jag gå och lägga mig, det är alldeles för sent egentligen, men jag kan liksom inte låta bli, sitter inne å hänger på facebook och spelar Mafia wars, min nya drog, det spelet är faktiskt typ enda aledningen att jag överhuvudtaget hänger på facebook. Nej, nu får jag verkligen skärpa mig, i säng med sig!!

Godnatt och på återseende!


Moster Clara

Ja det är jag det :) Jag är moster till en söt liten flicka på ca två och en halv vecka som heter Vera :D Och igår och idag var jag uppe hos syrran och hennes man och hälsade på, sov över där och hade det bara underbart mysigt med den lilla familjen. Det är alltid så härligt att träffa syrran också, jag tycker om att prata med henne och jag värdesätter hennes åsikter väldigt mycket. Det är väl svårt att komma ifrån att man ser upp till ett stora syskon.

Annars har det inte hänt så mycket på packningsfronten, men jag träffade min mågs (systers man) syster uppe hos dem, och hon kan redan teckenspråk så efter att ha pratat med henne blev jag ännu mer pepp på att börja skolan :D

Imorrn ska jag försöka göra något vettigt när det gäller packning och sånt, men vi får se, ska träffa en kompis också och kanske hinna hämta ut min tenta från teologen också :) Som för övrigt gick urmärkt!!

Ha en fortsatt trevlig kväll!! På återseende!!

Nedräkningen till flytten har officiellt börjat!

Ja, i och med att bloggen nu finns så har den det, och idag är det 12 dagar kvar tills flyttlasset går, och oj vad jag längtar. Träffade fina Hanna igår som flyttar till Usa på torsdag, och vi pratade massa om packning och dylikt, så nu är jag pepp på att packa järnet. Som tur är åker jag egen bil upp till skolan så jag har mycket plats att packa i en fin volvo kombi :) (pappas bil men jag får låna, han är så snäll!!)

Jag ska börja packa ner i lådor och sånt idag hade jag tänkt, lite teknikgrejer och sånt, och så borde jag dammsuga av rummet lite. Kläderna får jag vänta ett tag till med att packa dock, även om typ hela garderoben ska med såklart.Jag var faktiskt uppe och kollade på skolan i sommras och vilken garderob det fanns!! *hallelulja!!* Den var så mycket större än den jag hade förra året när jag gick på folkhögskolan i Skinnsberg (aka Skinnskatteberg för er som inte förstod :p ) Så nu har jag mycket mer plats för både kläder och skor.

Nu måste jag dock börja ta tag i saker, ska nämligen bort ikväll. Men ha en bra dag och på återseende!!

Bloggen är skapad!!

Nu finns bloggen, äntligen, som jag har tänkt och tänkt på den, och nu finns den :)
Jag har verkligen funderat på om jag skulle skapa en blogg eller inte, men till slut kom jag fram att det nog skulle vara både en kul grej för mig och min nära och kära som kan följa den. Inte för att jag egentligen kommer att flytta så långt, bara till Leksand, men det är iaf inte nästgårds direkt.

Den här bloggen kommer alltså att handla om mitt liv, men allra mest kommer den (eller ska den iaf försöka handla om) teckenspråk. Jag ska nämligen börja på Västanviks Folkhögskola om mindre än två veckor, och där ska jag läsa just teckenspråk, då jag ska utbilda mig till teckenspråks och dövblindtolk.

Men nu finns alltså bloggen, hade problem med att bestämma vad adressen skulle va, men det blev eggwhite, det är ju ganska klockrent egentligen. För er som inte förstår så betyder Eggwhite - Äggvita  och äggvita på spanska är clara, och eftersom det är mitt namn så är det rätt enkelt.

Tänk vad en djupdykning i ett lexikon och ett smeknamn på gymnasiet kan göra :P

Kram, godnatt och på återseende!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0